ISTORIC
Pe baza hotărârii Comitetului de Iniţiativă din 28 decembrie 1989, confirmată de Adunarea de Constituire din 29 decembrie 1989, s-a înfiinţat UNIUNEA DEMOCRATĂ TURCĂ MUSULMANĂ DIN ROMÂNIA. Această uniune era menită să unească, într-o singură organizaţie de minoritate naţională, întreaga populaţie tătară şi turcă din România, pe baza comunităţii de origine etnică, limbă, tradiţie istorică şi de credinţă islamică.
La data de 12.04.1990 se produce o sciziune în cadrul comunităţii turco-tătare din ţara noastră, ca urmare a creării UNIUNII MINORITARE ETNICE TURCE DIN ROMÂNIA (U.M.E.T.R.). La cererea expresă a acestei organizaţii, prin intermediul Tribunalului Sectorului 1 Bucureşti, organizaţia noastră, la data de 23.07.1990, îşi schimbă denumirea în UNIUNEA DEMOCRATĂ A TĂTARILOR TURCO-MUSULMANI DIN ROMÂNIA.
TEMEIUL JURIDIC
UNIUNEA DEMOCRATĂ A TĂTARILOR TURCO-MUSULMANI DIN ROMÂNIA s-a constituit în temeiul Legii nr.21 din 06.02.1924, al Decretului nr.31 din 1954 şi al Declaraţiei Frontului Salvării Naţionale din 06.01.1990. Uniunea a fost recunoscută ca persoană juridică prin Sentinţa Civilă nr.168 din 09.02.1990, Dosarul 177/ P.J. /1990, a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Uniunea şi-a luat noul nume UNIUNEA DEMOCRATĂ A TĂTARILOR TURCO-MUSULMANI DIN ROMÂNIA (ROMANYA MÜSLÜMAN TATAR TÜRKLERİNİN DEMOKRAT BİRLİĞİ), prin încheierea din 23 iulie 1990, Dosar nr.177/P.J./1990 al Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, şi au fost aprobate amendamentele propuse la Congresul U.D.T.T.M.R. din 29 noiembrie 1997, prin încheierea din 25.10.1999, Dosar nr.515/1996 al Judecătoriei Constanţa, precum şi a amendamentelor propuse la Congresul U.D.T.T.M.R. din 27.11.1999, prin încheierea din 18.08.2000 Dosar nr. 1380/2000 al Judecătoriei Constanţa.
Denumirea organizaţiei este UNIUNEA DEMOCRATĂ A TĂTARILOR TURCO-MUSULMANİ DİN ROMÂNİA (U.D.T.T.M.R.). Sigla Uniunii este o geamie stilizată, având ca fundament simbolul tătăresc “tarak tamga”, o semilună şi o stea cu cinci colţuri.
U.D.T.T.M.R. este o organizaţie etno-confesională a cetăţenilor români de naţionalitate tătară turco – musulmană (tătară de origine turcică şi religie musulmană), cu caracter cultural, social, umanitar şi economic, care are ca scop exercitarea drepturilor minorităţii tătare turco – musulmane din România, în ceea ce priveşte păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţilor naţionale ale acestora, sub aspect etnic, cultural, politic, juridic, social, economic, lingvistic şi religios, aşa cum sunt definite acestea în Constituţia României, în legislaţia în vigoare, precum şi în tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte.
OBIECTIVE
I. Unirea cetăţenilor români de naţionalitate tătară turco – musulmană într-un cadru organizat, pentru a deveni un factor social activ în propăşirea României democrate, pentru apărarea independenţei, suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale a patriei comune.
II. Afirmarea şi apărarea drepturilor colective şi individuale ale membrilor U.D.T.T.M.R., în păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii naţionale prin :
a) Ridicarea nivelului de cultură al minorităţii tătare turco – musulmane prin promovarea unui învăţământ de stat sau privat în limba turcă și tătară literară.
b) Studiul limbii materne tătare şi a istoriei etniilor tătară şi turcă, prin învăţământ de stat sau privat, publicaţii şi mass-media.
c) Asigurarea reprezentării U.D.T.T.M.R. în Parlamentul României, în organele centrale şi locale ale administraţiei de stat.
d) Participarea, prin reprezentanţi, la elaborarea şi adoptarea actelor normative care privesc, direct sau indirect, minorităţile naţionale din România şi, în special, minorităţile tătară şi turcă.
e) Cooperarea cu autorităţile statului, cu organizaţiile non guvernamentale, cu organizaţiile culturale şi ştiinţifice din România, pentru promovarea, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în special ale minorităţilor naţionale, aşa cum sunt prevăzute în Constituţia României şi în legislaţia în vigoare.
f) Cooperarea cu organismele internaţionale în probleme referitoare la respectarea şi promovarea drepturilor minorităţilor naţionale, aşa cum sunt ele însuşite de România, prin convenţiile internaţionale la care România este parte.
g) Păstrarea credinţei islamice, prin organizarea si sprijinirea învăţământului religios în şcoli, prin susţinerea editării de cărţi şi formarea cadrelor necesare practicării religiei islamice. În colaborare cu Muftiatul, să se numească un confesor militar de credinţă islamică. UDTTMR va solicita muftiatului asigurarea serviciilor religioase la: unităţi militare, spitale, azile de bătrâni şi penitenciare. Muftiul şi imamii vor fi invitaţi la toate şedinţele şi manifestările Uniunii.Formarea unui tineret sănatos, cu un grad ridicat de cultură, ataşat valorilor naţionale şi promotor ale culturii şi tradiţiei minorităţilor tatară şi turcă.
h) Sprijinirea tineretului de etnie tatară şi turcă, în vederea obţinerii unui înalt grad de pregătire profesională şi ştiinţifică, în toate domeniile vieţii sociale, prin acordarea de burse de studii în ţară şi străinătate.
i) Promovarea unor relaţii de colaborare, încredere şi respect reciproc cu toate minorităţile naţionale din România, în scopul realizării obiectivelor comune şi a îmbunătăţirii relaţiilor interetnice.
j) Susţinerea iniţiativelor şi acţiunilor membrilor U.D.T.T.M.R., apărarea şi promovarea intereselor lor legale, în toate domeniile de activitate.
k) Stabilirea şi promovarea legăturilor culturale, ştiinţifice, sportive şi de altă natură, cu organizaţiile similare din ţară şi din străinatate, cu comunităţile şi populaţiile de limbă turcică sau de religie islamică şi în special din Turcia şi Crimeea.
l) Organizează și desfășoară activități cu caracter interetnic și intercultural.
m) Derularea de proiecte, programe realizate din fonduri europene și internaționale cu impact asupra cetățenilor aparținând minorității tătare și turce precum și altor minorități naționale.
PRINCIPII ETICE ŞI MORALE
Principiile etice şi morale care guverneaza activitatea membrilor U.D.T.T.M.R. sunt:
a) Respectarea tradiţiei, moralei etnice şi a credinţei islamice;
b) Promovarea toleranţei, a demnităţii şi onestităţii;
c) Promovarea coeziunii comunităţilor tătară şi turcă din România;
d) Promovarea solidarităţii pentru întreaga lume de limbă turcică şi religie islamică;
e) Cultivarea şi stimularea bunelor relaţii dintre poporul român şi popoarele de origine turcică;
f) Respingerea, ca delicte morale majore, a oricăror acţiuni de dezbinare a comunităţilor tătară şi turcă din România, şi a manifestărilor de naţionalism şovin, extremism, xenofobie, intoleranţă, violenţă, ură, discriminare şi segregaţie de orice natură.
DREPTURI ŞI ÎNDATORIRI
ALE MEMBRILOR U.D.T.T.M.R.
Drepturi:
a) Să participe la toate activităţile organizate de U.D.T.T.M.R;
b) Să aleagă sau să fie ales în organele de conducere ale UDTTMR, cu aprobarea comitetului filialei din care face parte;
c) Să-şi exprime, în mod liber, opiniile şi opţiunile în cadrul U.D.T.T.M.R. şi prin mijloace de informare în masă, dacă acestea nu contravin principiilor etice şi morale stabilite în prezentul Statut;
d) Să iniţieze şi să promoveze acţiuni în conformitate cu obiectivele U.D.T.T.M.R., stabilite prin prezentul Statut;
e) Să beneficieze de sprijin moral şi material din partea U.D.T.T.M.R., în condiţii speciale (calamităţi, îmbolnăviri grave, accidente, decese), aprobate de Consiliul Reprezentanţilor;
f) Să candideze, din partea U.D.T.T.M.R., în Parlamentul României, în consiliile judeţene şi locale;
g) Să fie sprijinit de către U.D.T.T.M.R.în vederea ocupării de funcții publice.
Îndatoriri:
a) Să îşi desfăşoare întreaga activitate, conform prevederilor Statutului;
b) Să respecte legile ţării, Statutul U.D.T.T.M.R. şi să fie loial României;
c) Să participe activ la programele iniţiate şi promovate de către U.D.T.T.M.R;
d) Să contribuie la întărirea şi promovarea relaţiilor de încredere reciprocă cu poporul român, cu minorităţile naţionale de pe întreg teritoriul României;
e) Să achite cotizaţia anuală stabilită de filială, în cursul anului respectiv.
STRUCTURA DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE
a) Congresul;
b) Conferinţa Naţională;
c) Comisia de Cenzori;
d) Președintele;
e) Consiliul Reprezentanţilor;
f) Biroul Executiv al Consiliului Reprezentanţilor.
COMISII DE SPECIALITATE
a) Învăţământ şi educaţie;
b) Cultură, culte şi tradiţii;
c) Comisia social-economică;
d) Financiară;
e) Presă şi publicaţii U.D.T.T.M.R.;
f) Tineret şi activităţi sportive;
g) Etică şi legislaţie;
h) Protocol şi organizare;
i) Comisia de femei;
j) Relaţii cu instituţii şi organizaţii interne şi internaţionale;
k) Probleme rurale.